Witte kool

wanneer witte kool in seizoen eten?

Voordelen Vezels, mineralen, foliumzuur, en vitamines C en K

Hoe kiezen Stevig met egale kleur

Hoe bewaren In de groentenlade van de koelkast

Witte kool behoort tot de familie van de sluitkolen. Net als rode kool en savooikool is het een echte wintergroente.  

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 26 kcal
109 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0 g
0 g
0 g
0 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
4,2 g
4,2 g
Eiwitten 1,3 g
Vezels 1,6 g
Zetmeel 0,2 g
Zout 0,07 g
Water 91 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 55 mg 
Folaat 30 µg
Fosfor              30 mg
IJzer 0,2 mg
Jodium 2 µg
Kalium 189 mg
Koper

0 mg

Magnesium
11 mg
Natrium 26 mg
Selenium µg
Vitamine A µg
Vitamine B1 0,06 mg
Vitamine B2 0,03 mg
Vitamine B6 0,15 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 44 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 0,2 mg
Vitamine K 60 µg
Zink 0,2 mg

Wat zijn de voordelen van witte kool?

Witte kool is rijk aan foliumzuur en vitamine C en K, maar bevat zoals de meeste groenten ook veel vezels en mineralen. 

Hoe witte kool kiezen?

Een goede witte kool is een stevige bol met een egale lichtgroene kleur, zonder beschadigingen of verkleuringen. De buitenste bladeren moeten mooi glanzen. 

Hoe witte kool bewaren?

Bewaar witte kool op een koele plaats, zoals de groentenlade van de koelkast. Eens aangesneden, wikkel je de witte kool in vershoudfolie en bewaar je hem in de koelkast. 

Je kunt witte kool ook invriezen als je hem eerst blancheert. 

Hoe witte kool klaarmaken?

Verwijder de buitenste bladeren, snijd de kool in vieren en haal de stronk eruit. Spoel de stukken onder de kraan en snijd in fijne repen.

Met deze rauwe reepjes kun je een heerlijke koolsla maken, eventueel met wat stukjes appel en rozijntjes. Je kunt de kool echter ook koken en serveren met een witte bechamelsaus.

Je kunt witte kool ook in dikke plakken snijden en in de oven grillen. Heerlijk!

Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen